Danalock Srbija, BiH, Crna Gora

Pametna brava je Wi-Fi, Bluetooth ili Z-Wave Smart home uređaj koji omogućava otključavanje i zaključavanje brave preko sigurne veze sa svog pametnog telefona, računara ili tableta. Pametne brave otvaraju nove mogućnosti kada je u pitanju sigurnost doma, tako što omogućavaju prilagođavanje pristupa domu, tj ko može da otključa vrata i kada, omogućavanju otključavanje/zaključavanje vrata sa bilo kog mjesta u svijetu, pa čak i otključavanje vrata glasovnim komandama i slično, kao i praćenje logova otključavanja/zaključavanja brave za povećanu sigurnost doma.

Šta pametna brava može?

Pametna brava je više od još jednog smart home uređaja. Ovi uređaji nam daju čitavu listu funkcija i mogućnosti koje obične brave ne mogu imati. Ključna mogućnost prilikom odabira pametne brave je mogućnost povezivanja pomoću Bluetooth, Wi-Fi ili Z-Wave protokola, što omogućava razne korisne funkcije.

U zavisnosti od marke i modela, pametne brave mogu imati sledeće funkcije:

  • WiFi povezanost omogućava da vidite logove otključavanja i zaključavanja brave u realnom vremenu, sa bilo kojeg mjesta u svijetu, tako da uvijek znate ko je ušao ili izašao iz Vašeg doma i kada - što je sjajno za roditelje, da mogu da vide da li su djeca bezbjedno došla kući iz škole.
  • Bluetooth povezanost omogućava povezivanje pametne brave sa Vašim mobilnim telefonom, što omogućava otključavanje brave kada prilazite Vašem domu, ili zaključavanje kada odlazite.
  • Z-Wave povezanost omogućava povezivanje pametne brave sa Smart home kontrolerima, omogućavanjući da pametna brava postane dio Smart home sistema zajedno sa ostalim Smart home uređajima, kao i da se automatizuje njen rad kroz Smart home platformu ili da se pokrenu određene scene i procesi u pametnom domu kada se brava otključa ili zaključa.
  • Mogućnost ulaska u dom bez ključa - bravu je moguće lokalno ili daljinski otključati pomoću pametnog telefona, računara ili tableta, a moguće je i dodijeliti sigurnosni kod za svakog korisnika kojem je potrebno omogućiti ulazak, kao i otključavanje pomoću glasovnih komandi ili pomoću očitavanja otiska prsta,...
  • Kreiranje trajnih ili privremenih kodova za ulaz - moguće je kreirati privremeni kod za goste, servise za čišćenje, majstore, dostavljače, šetače psa ili slično, i stalne kodove za svakog stanara doma.
  • Postavljanje ograničenja pristupa za svakog korisnika. Ograničenja mogu podrazumijevati pristup određenim danima u sedmici ili u određenim satima, tako da korisnici mogu otključati vrata samo u odobreno vrijeme.
  • Automatsko zaključavanje - mogućnost podešavanja brave da se automatski zaključa ukoliko je ostavimo otključanu određeni vremenski period.
  • Geofensing - automatsko zaključavanje brave kada napustimo lokaciju doma - ili otključavanje kada prilazimo domu.
  • Primanje obavještenja na pametni telefon ukoliko neko pokuša da provali u Vaš dom ili da opstruiše pametnu bravu.
  • Sinhronizujte rad pametne brave sa radom pametnog interfona ili kamera unutar ili izvan Vašeg doma kako biste postigli dodatnu sigurnost i/ili vidjeli i snimili svakoga ko ulazi u Vaš dom (ili pokuša ući).
Pažnja: Navede funkcije variraju u zavisnosti od marke i modela pametne brave. Lista iznad sadrži funkcije različitih modela pametnih brava.

Danalock Bosna i Hercegovina

Česta pitanja i odgovori

Da li se pametna brava može ugraditi na svaka vrata?

Uglavnom da. Postoje modeli pametnih brava koji su prilagođeni ugradnji na svaka vrata sa cilindrom za zaključavanje, dok postoje i modeli pametnih brava koji se ugrađuju u posebno prilagođena vrata. Obratite se našem timu za više informacija i pomoć pri odabiru odgovarajuće brave za Vaše potrebe.

Koliko je komplikovana ugradnja pametne brave?

Zavisi od modela brave. Neke brave se ugrađuju jednostavno, umjesto postojećeg cilindra, sa ili bez dodatnih modula, dok je za neke brave prilikom proizvodnje vrata potrebno predvidjeti ugradnju određenog modela brave. Obratite se našem timu za više informacija i pomoć pri odabiru odgovarajuće brave za Vaše potrebe.

Danalock Crna Gora

Ukoliko nestane struje ili interneta, da li i dalje mogu otključati vrata?

Da, većina pametnih brava može biti otključana pomoću klasičnog kluča izvana, ili okretanjem poluge iznutra. Takođe, većina pametnih brava radi na baterije, tako da je moguće otključati ih pomoću pametnog telefona, koristeći bluetooth ukoliko nestane struje i/ili interneta. Proizvođači kvalitetnijih pametnih brava računaju na ovaj scenario, zato je potrebno prilikom odabira modela pametne brave razmotriti i funkcionalnost u različitim uslovima rada za odabrani model.

Mogu li hakeri koristiti Wi-Fi konekciju moje pametne brave da otključaju vrata i provale u moj dom?

Najvažnija stvar koju treba imati na umu da bismo zaštitili sve uređaje povezane na Wi-Fi mrežu od hakera i od opstrukcije istih jeste to da podesimo naš Wi-Fi sistem korišćenjem najboljih sigurnosnih protokola, uključujući zahtijevanje unosa lozinke prilikom povezivanja na mrežu i korišćenje kompleksnih lozinki. Vaša pametna brava pristupa internetu preko iste Wi-Fi mreže koju koriste Vaši računari, pametni telefoni, tableti, TV STB i ostali povezani uređaji. Podešavanje Wi-Fi mreže da bude osigurana što je više moguće je najbolji način za zaštitu od hakera.

Članak o primjeni pametnih brava na "stan na dan" močete pročitati ovdje.

Automatikon pametna brava Danalock V3