Pravila automatike

Pravila automatike podrazumijevaju pokretanje određenih radnji ili procesa po zadovoljenju nekog uslova. To znači da sistem može da automatizuje razne radnje u stanu, od jednostavnih kao što je uključenje određene rasvjete kada padne mrak, ili svjetla u hodnicima kada je mrak i detektovan pokret, pa do kompleksnijih, kao što je npr „autopilot“ – podizanje različitih roletni i/ili uključenje različitih svjetlosnih grupa u različitom vremenu, tokom dužeg odsustva stanara, što je idealno za vrijeme kada su stanari na putovanju, godišnjem odmoru ili na radu u inostranstvu, a može se primijeniti i na vikendice, kako bi se obeshrabrili potencijalni provalnici.

Sistem može da se podesi tako da u slučaju pokretanja protivprovalnog alarma uključi svu rasvjetu u stanju, što pored zvučnog alarma dodatno uplaši provalnika.

Moguće je automatskim pravilima proširiti scene, pa tako recimo sistem može, po detekciji odlaska stanara iz stana, automatski pokrenuti određene radnje, tj da po pokretanju scene i zatvaranju ulaznih vrata (tj po odlasku stanara) automatski zaključa vrata, pokrene scenu „Odlazak“, aktivira protivprovalni alarm i obavijesti korisnika da je stan obezbjeđen. Ili recimo po otključavanju brave na vratima putem sistema (unošenjem PIN koda ili putem aplikacije na pametnom telefonu) sistem može automatski da pokrene određenu pozdravnu scenu.

Sistem može da pokrene određene radnje u određeno vrijeme, u određeni datum ili dan u sedmici, što je idealno za pokretanje intevalnih radnji, kao što je na primjer puštanje u rad robotskog usisivača ili sistema za navodnjavanje, čišćenje bazena i slično. Ova pravila je moguće i dalje proširivati, tako da recimo robotski usisivač neće biti pušten u rad ukoliko je pokrenut scenarijo za odmor ili neke druge aktivnosti u stanu, a prskalice za navodnjavanje neće biti uključene ukoliko pada kiša, ili će pokrivač bazena biti navučen ukoliko pada kiša ili duva snažan vjetar.

Ukoliko bezbjednosni alarm detektuje poplavu, tj curenje vode, sistem će zatvoriti glavni ventil vode u stanu, ili po detekciji curenja gasa, sistem zarvara glavni ventil za gas, i o svemu obavještava korisnika – šalkući mu mail, sms ili mu prikazujući push obavještenje na pametnom telefonu.

Ova pravila je moguće u potpunosti prilagođavati željama i potrebama korisnika, u komunikaciji sa našim tehničkim timom.