Automatske scene

Scene podrazumijevaju kontrolu, tj prilagođavanje rada više uređaja zajedno, na jednu komandu. Mogu biti pokrenute ručno, ili u zavisnosti od nekog događaja, kao dio automatskih pravila. Po ugradnji sistema u prostor, scene mogu biti personalizovane po željama i potrebama korisnika sistema.

Na primjer, scena „Laku noć“ isključuje svu ili većinu rasvjete, multimedijalne sisteme, spušta određene roletne, provjerava da li su ulazna vrata zaključana te ih zaključava ukoliko nisu, prilagođava termostat (rad sistema grijanja i hlađenja prostora) i slično, po želji korisnika.

Scena „Dobro jutro“ na primjer može da u određeno vrijeme, kada je podešen budilnik, da uključi muziku, radio, ili televizor, da podigne roletne u spavaćoj sobi, uključi rasvjetu, ili bilo kakav scenarijo koji korisnik želi po buđenju.

Scena „Odlazak“ obično podrazumiejva isključenje rasvjete i svih nepotrebnih uređaja u stanu, spuštanje roletni, isključenje multimedijalnih sistema i sistema klimatizacije, te pokretanje protivprovalnog alarma.

Po dolasku u stan, svaki stanar može da ima različitu scenu „Dolazak“ ili „Dobrodošli“, koja podrazumijeva prilagođavanje rada uređaja njegovim željama, tj onome što korisnik želi da se desi kada dođe kući. Za neke korisnike, to je, pored isključenja protivprovalnog alarma i podešavanja klimatizacije, podizanje roletni i uključenje određenih svjetlosnih grupa ukoliko je pao mrak, dok je za neke korsnike to pokretanje pozdravne plejliste ili televizora kako bi stan bio spreman za odmor nakon napornog dana – ili više različitih varijanti za više različitih raspoloženja stanara – sve podešeno po željama korisnika sistema!

Pored navedenih primjera, moguće je kreirati razne scene po želji korisnika, kao što je kreiranje posebne atmosfere za gledanje filma gdje se svjetlo priguši i ostavi samo ambijentalno osvjetljenje, ili posebne atmosfere za večeru, i slično, mogućnosti su brojne…